Waarom je wél planten naar binnen moet halen

Hoe je ervoor zorgt dat planten een positief effect hebben

Waarom het wel degelijk een goed idee is om groen in het interieur toe te passen en hoe je ervoor zorgt dat het ook daadwerkelijk effect heeft leggen wij graag aan je uit.

Groen is hip en trendy. In ieder hedendaags interieur worden planten toegepast, ongeacht of het nou een ontwerp voor een kantooromgeving, restaurant of woonkamer betreft. Continu wordt ons verteld dat dit goed is voor de kwaliteit van de lucht die we inademen. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken bevestigen dit statement. Toch komt er zo nu en dan ook een sceptische boodschap langs, die ook onderbouwd lijkt te zijn door onderzoeken uit de wetenschap.

Hoe zit het nu precies met luchtzuiverende planten?

De luchtzuiverende capaciteiten van planten zijn inderdaad geringer dan het effect van een geoptimaliseerd ventilatiesysteem of het open zetten van ramen. Daarom zijn er veel planten nodig om de lucht in het binnenklimaat te zuiveren van zogeheten VOC oftewel VOS. Dit zijn vluchtige organische stoffen, waarvan bekend is dat zij schadelijke effecten op de menselijke gezondheid kunnen hebben. Verticale groenoplossingen zijn daar uitermate geschikt voor. Een groene wand ziet er namelijk niet alleen fantastisch uit, maar met deze oplossing kunnen er ook ontzettend veel planten op een klein vloeroppervlak toegepast worden. Al die planten bij elkaar, kunnen wel degelijk de luchtkwaliteit verbeteren.

Luchtvochtigheid wordt door planten geoptimaliseerd, zeker in de winter

Daarnaast doen planten nog iets. Doordat ze water opnemen met hun wortels en weer verdampen via hun bladeren, kunnen ze de luchtvochtigheid positief beïnvloeden. De luchtvochtigheid is van grote invloed op de gevoelstemperatuur. Als de luchtvochtigheid laag is, zal er minder makkelijk een aangename gevoelstemperatuur bereikt kunnen worden. Zeker in de winter, hebben we te maken met koude lucht die we van buiten naar binnen halen en verwarmen. Koude lucht kan erg weinig vocht bevatten en dat leidt ertoe dat de relatieve luchtvochtigheid binnen onze muren behoorlijk kan dalen gedurende koude periodes van het jaar. Planten kunnen ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid op peil blijft, mits er niet teveel geventileerd wordt. Daarom is het essentieel om installaties en planten op elkaar af te stemmen.

Toch één plant in huis?

Voor een positief effect op het binnenklimaat is het dus noodzakelijk om veel planten in te zetten. Maar wat als er nu toch voor gekozen wordt om slechts één plant in een ruimte te plaatsen? Voor de luchtkwaliteit zal deze ene plant niet veel kunnen betekenen, maar wel voor onze psyche! Ons stressniveau daalt namelijk als we zicht hebben op groen. Daarnaast helpen natuurlijke elementen in onze omgeving onze productiviteit en creativiteit te verhogen.

Dus: lekker laten staan, koesteren en genieten van dat ene groene exemplaar!

Wilt u een verbeterd binnenklimaat, minder ziekteverzuim en een verbetering van de productiviteit binnen uw kantoorgebouw? Of juist sfeer aan een ruimte toevoegen door middel van groene plantenwanden of een waterwand? Kom dan met ons in contact via info@cloudgarden.nl, bel naar 038-7730075 of vul onderstaand contactformulier in: