Hoe semi-hydrocultuur zorgt voor eenvoud in onderhoud

7 juli 2020

Het gebruik van hydrocultuur bij interieurbeplanting

Er zijn diverse soorten hydrocultuur op de markt die gebruikt kunnen worden voor het beplanten van diverse groene plantenwanden, plantenpotten of andere interieurbeplanting. Maar waarom wordt dit substraat eigenlijk gebruikt? Hydrocultuur is het kweken van planten in water, waaraan de noodzakelijke voedingsstoffen zijn toegevoegd. Dit heeft diverse voordelen als het gaat om de levensduur en het onderhoud van de planten.

Hydrocultuur in het algemeen

Hydrocultuur is er in allerlei soorten en maten. Het ene substraat is gemaakt van gebakken kleikorrels, de ander bestaat uit vulkaangesteente. Deze substraten hebben als functie dat alle voedingstoffen uit water worden opgenomen en langzaam worden afgegeven aan de planten. Hierdoor zijn er diverse voordelen te noemen ten opzichte van normale aarde.

Kostenbesparend door eenvoud in onderhoud en langere levensduur

Doordat het water door deze korrels langzaam wordt afgegeven, vereenvoudigt dit het onderhoud van interieurbeplanting. Het substraat zorgt er namelijk voor dat de plant gedurende drie tot vier weken van het water gebruik kan maken om alle voedingsstoffen geleidelijk op te nemen. Een ander voordeel is dat de planten een langere levensduur genieten in het substraat. Doordat het gebruik van alléén (pot)grond kan zorgen voor verstikking, verzuring of schimmels en bacteriën in de aarde, zijn de planten eerder aan vervanging toe.

Planten en wortels gedragen zich anders, in positieve zin

Naast dat het zorgt voor een vermindering van onderhoud en water geven, doen de wortels van de planten ook nog iets. De gesteenten hebben een andere structuur ten opzichte van gewone potgrond. De planten passen zich aan de hydrocultuur aan door een ander soort, langere wortels met geen of veel dunnere vertakkingen te ontwikkelen. De wortels leggen daardoor een andere weg af door het substraat heen. De korrels zijn luchtiger dan gewone potgrond en voor de wortels makkelijker om doorheen te groeien. Doordat deze wortels zich anders gedragen en een andere route afleggen, wordt er uiteindelijk voldoende zuurstof en voeding opgenomen door de plant vanuit het water.

Wat gebruikt Cloud Garden en waarom?

Zoals aan het begin aangegeven zijn er diverse soorten substraat te gebruiken bij interieurbeplanting. Wij kiezen uiteindelijk voor vulcaponic in plaats van grotere, gebakken kleikorrels. Dit omdat vulcaponic een dichtere structuur heeft. Dit zorgt ervoor dat het voedingsstoffen en water langzamer worden afgegeven aan de plant ten opzichte van standaard hydrocultuur, waardoor het onderhoud nóg eenvoudiger wordt gemaakt. Deze vulcaponic combineren wij met normale aardeplanten, ook wel semi-hydrocultuur genoemd. Zo kiest Cloud Garden voor het beste van twee werelden. Voordelen van semi-hydrocultuur zijn: Aardeplanten zijn in beginsel makkelijker op te kweken dan hydroplanten, waardoor er minder water en energie nodig is tijdens de kweek; Er zijn met aardeplanten meer keuzes mogelijk; Aardeplanten zijn ten opzichte van hydroplanten goedkoper; Omschakeling van grond- naar waterwortels is niet nodig, hierdoor vindt er geen bladverlies plaats omdat verpotten niet nodig is; Meer informatie over onze groene plantenwanden, roomdividers of Mini? Kom dan met ons in contact via info@cloudgarden.nl, bel naar 038-7730075 of vul onderstaand contactformulier in:

10 + 7 =

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.